HTML

StreamInger

CDN, Encoding, DRM, Hybrid OTT és hasonló digitális média szépségek technológiai, üzleti szabályozói és fogyasztói szemszögből.

Friss topikok

Címkék

adaptív (1) Alapok (5) Android (1) cdn (1) Címkék (1) DASH (1) Flash (1) HbbTV (2) HDS (1) HLS (1) ibc (1) interaktív tv (1) internetesTV (4) médialejátszó (1) MSS (1) MTVA (1) multiscreen (4) Netflix (1) ott (1) OTT (9) player (1) RTL (1) Streaming (5) streaming (1) streaminger (6) tartalomtovábbítás (4) TV2 (1) Üzlet (4) Címkefelhő

2013.02.22. 14:50 SGy

Streaming a HbbTV-ben

A HbbTV (Hybrid Broadband Broadcast TV) olyan kezdeményezés, amely Európában az utóbbi 3 évben egyre terjed, és az interaktív és multimédiás televíziós alkalmazások legígéretesebb technológiájának mutatkozik.

A HbbTV (Hybrid Broadband Broadcast TV) szabványú vevőkészülékek (vevődekóderek vagy integrált digitális televíziók) nemcsak a digitális tv-csatornák  fogadására alkalmas bemenettel, hanem szélessávú internet-csatlakozással is el vannak látva.  Az utóbbi lehetővé teszi a kétirányú, IP-alapú kommunikációt  a HbbTV-alkalmazások szolgáltatójával. A szélessávú internetkapcsolat révén a vevőkészülék (terminál) a HbbTV-alkalmazásokhoz tartozó (XHTML, CE-HTML, XML, Javascript, JAVAX, CSS) fájlok mellett  A/V (audio/video) tartalmakat is képes fogadni streaming vagy fájlletöltés keretében.

A streaming funkciót tartalmazó HbbTV-alkalmazások esetén a médiatartalom HTTP vagy RTSP protokoll használatával, unicast jelleggel (azaz egy pontból egy másik pontba) továbbítható a szélessávú IP-hálózaton keresztül. A streaming funkció tipikusan olyan alkalmazásokban működik, mint a VoD vagy a catch-up TV, de pl.  arra is van lehetőség, hogy a műsorszóró csatornán sugárzott hirdetéshez az internetről egy olyan streaming video kapcsolódjék, amely kiegészíti a hirdetésben közvetített információkat.

A HbbTV szabvány 1.0 változatát az ETSI (European Telecommunications Standardisation Institute) 2010-ben szabványosította (ETSI TS 102796).  Azóta számos gyártó HbbTV 1.0 szerinti interaktív tv-készüléke és vevődekódere jelent meg az európai piacokon. A HbbTV 1.0 szabvány szerint a terminálok opcionálisan támogathatják az  A/V tartalom letöltését  a terminál tárhelyére,  a  műsorszóró csatornán érkező tartalom rögzítését időeltolásos (time shift) visszajátszáshoz (PVR funkció),   a  stream formájában az internetről TCP felett érkező RTSP/RTP protokoll szerinti tartalom fogadását, valamint a tartalomvédelmi (DRM) megoldásokat. 

HbbTV 1.0 esetében az unicast streamingnél a HTTP 1.1 támogatása szükséges. A lejátszás szüneteltetése esetén a tv-készüléken  a videonak  ki kell merevednie,  az audionak meg kell állnia. A lejátszás megállítása esetén a videonak el kell tűnnie, a hangnak le kell állnia. Unicast streaming és HTTP-n keresztüli fájlletöltés esetén a H.264/AVC (SD/HD, 25 Hz) videoformátumokat, ill. a HEAAC, AC3 és MPEG-1/Layer 3 audioformátumokat kell támogatni.

A HbbTV 1.0 verziója a médialejátszáshoz progresszív letöltést használ, ami azt jelenti, hogy a szerveren a videoklip egyetlen fájlként van tárolva, és a terminál a fájl lejátszását már annak letöltése közben elkezdheti. A média konténere vagy ISO/MPEG-4 fájlformátum vagy MPEG-2 transzport jelfolyam (TS).  A jelenleg működő kereskedelmi alkalmazásokban  (pl. a catch-up  tv esetében) a tartalmak többsége MPEG-4 fájlformátumban van tárolva. A HbbTV 1.0 a fájl alapú (on-demand, nemlineáris) alkalmazások mellett elvileg az élő vagy lineáris streaming alkalmazásokat is támogatja.

A HbbTV szabvány 1.5-ös változatát az ETSI 2012-ben publikálta. Az 1.5-ös változat újdonsága  többek között az MPEG-DASH alapú adaptív (azaz az interneten rendelkezésre álló sávszélességhez igazodó  bitsebességű)  video streaming bevezetése. Az MPEG-DASH (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP)  egy olyan, nemrég elfogadott szabvány, amely az interneten jelenleg használt jogvédett streaming formátumok (pl. HLS, MSS) utódja lehet. Az MPEG-DASH mind az ISO/MPEG-4 fájlformátumhoz, mind az MPEG-2 TS-hez meghatároz streamingprofilokat (formátumváltozatokat).

A HbbTV 1.5 támogatja az MPEG CENC (Common Encryption) specifikációt követő többféle DRM (Digital Rights Management) technika egyidejű használatát (t.i. egyes piacokon a tartalomszolgáltatók esetenként különböző tartalomvédelmi megoldást részesítenek előnyben).  A HbbTV 1.5 szabványváltozatnak megfelelő termékek  várhatóan még az idén elérhetők lesznek.

A nemzetközi szabványosítási szervezetekben jelenleg a HbbTV specifikáció 2.0-ás változatának előkészítése folyik. A tervezett új funkciók között szerepel pl. linkek biztosítása a népszerű közösségi oldalak felé, ill. a műsorszóró csatornán érkező tartalom és az interneten keresztül jövő adatfolyam időbeli szinkronizálása, a tv mellett második terminál  (pl. mobiltelefon)  használata szinkronizált kiegészítő szolgáltatások (pl. fejhallgatón fogadott szinkron hangcsatorna) bevezetéséhez.

Szólj hozzá!

Címkék: interaktív tv Streaming HbbTV


A bejegyzés trackback címe:

https://streaminger.blog.hu/api/trackback/id/tr305098518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása