HTML

StreamInger

CDN, Encoding, DRM, Hybrid OTT és hasonló digitális média szépségek technológiai, üzleti szabályozói és fogyasztói szemszögből.

Friss topikok

Címkék

adaptív (1) Alapok (5) Android (1) cdn (1) Címkék (1) DASH (1) Flash (1) HbbTV (2) HDS (1) HLS (1) ibc (1) interaktív tv (1) internetesTV (4) médialejátszó (1) MSS (1) MTVA (1) multiscreen (4) Netflix (1) ott (1) OTT (9) player (1) RTL (1) Streaming (5) streaming (1) streaminger (6) tartalomtovábbítás (4) TV2 (1) Üzlet (4) Címkefelhő

2013.02.04. 13:24 SGy

Terjed az internetes tévézés

A többképernyős (multiscreen) szolgáltatások, ill. a hálózathoz kapcsolt (connected) előfizetői eszközök terjedésével átalakul a televíziós szolgáltatások piaca, megváltoznak a tévézési szokások. Napjainkban egyre többen vásárolnak okostévét, amelyen a tv-adásokat vétele éppúgy lehetséges, mint az interneten keresztüli tartalomletöltés. A legfejlettebb országokban a többképernyős, internetes videoszolgáltatások igénybe vételének ideje már meghaladja a műsorszóró csatornákon keresztüli (lineáris) tv-vétel idejét. Az internet-kapcsolattal rendelkező tv készülékek  vásárlása kiválthatja az igényt  második képernyő (okostelefon, PC, tábla-PC) használatára is. Ez - figyelembe véve a  hálózathoz kapcsolt eszközök által nyújtott interaktív funkciókat  - tovább csökkentheti a lineáris tévézés iránti érdeklődést.

A HD-képességű okostévék HD-tartalommal való ellátása is erősítheti  az internetes televíziózás pozícióját. (Ma már ugyanis a világon több HD megjelenítő panel készül, mint SD.) Nyugat-Európában 100 millió fölött van a HDTV-készülékek száma, de ezek döntő többsége nem tud közvetlenül fogadni digitális televíziós adást. (A HD-képességű vevődekóderek száma csak 20 millió körül van. Hasonló az elterjedtsége a Blu-ray-lejátszóknak is.) A szélessávú internetcsatlakozás nem növeli meg számottevően a tv-készülékek árát. A 1080p formátum megjelenítésére alkalmas készülékeken a web-oldalak is jó minőségben láthatók, de ezeken az eszközökön nem a web-böngészés a tipikus alkalmazás. Az OTT-alapú internetes videotartalom és az otthoni multimédiahálózat a szórakoztatási célú alkalmazásokhoz jóval fontosabbak, a nézők számára vonzóbbak.

Az OTT-alapú videoszolgáltatásokhoz speciális middleware-re (a vevőkészüléken futó, rezidens, az alkalmazások illesztésére szolgáló szoftver rétegre) van szükség, hogy azok a képernyőn pl. külön ablakban, korrektül megjelenjenek, a működésük a tévé távirányítójával vezérelhető legyen.  A middleware tekintetében komoly verseny van az okostévék gyártói között. De a piaci trendek az mutatják, hogy az újonnan forgalomba kerülő, HD-képességű készülékeknek már több mint 20 %-a képes az internetes szolgáltatások fogadására.

Szólj hozzá!

Címkék: OTT internetesTV multiscreen tartalomtovábbítás


A bejegyzés trackback címe:

https://streaminger.blog.hu/api/trackback/id/tr355062209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása