HTML

StreamInger

CDN, Encoding, DRM, Hybrid OTT és hasonló digitális média szépségek technológiai, üzleti szabályozói és fogyasztói szemszögből.

Friss topikok

Címkék

adaptív (1) Alapok (5) Android (1) cdn (1) Címkék (1) DASH (1) Flash (1) HbbTV (2) HDS (1) HLS (1) ibc (1) interaktív tv (1) internetesTV (4) médialejátszó (1) MSS (1) MTVA (1) multiscreen (4) Netflix (1) ott (1) OTT (9) player (1) RTL (1) Streaming (5) streaming (1) streaminger (6) tartalomtovábbítás (4) TV2 (1) Üzlet (4) Címkefelhő

2013.01.30. 14:55 SGy

Streaming, internetes tv, OTT – van-e különbség?

A streaming ma gyakorlatilag kizárólag az IP-hálózatokon keresztül, digitális jelfolyam formájában megvalósított tartalomszállítási módszer, amelynek fő jellemzője, hogy a tartalom (tipikusan videotartalom) lejátszása már akkor megkezdődhet, amikor a teljes anyag még nem töltődött le a tároló szerverről a fogadó (kliens) eszközre - tipikusan egy felhasználó PC-jére. A streaming lehet élő médiaszolgáltatás (amelynek időzítését a szolgáltató határozza meg, a kliens oldalról nem lehet befolyásolni), vagy igény szerinti médiaszolgáltatás (ennél a tartalom kiválasztása és a lejátszás indítása a kliens oldalon kezdeményezhető). Az élő streaming átviteli útja (a jelforrás, a digitalizálás, a jelfolyam szállítása, fogadása dekódolása,  a tartalom megjelenítése) nagyban hasonlít a digitális (televíziós és rádiós) műsorszórási átviteli lánchoz. (Akár annak alternatívájaként is szemlélhető. Azonban van egy lényeges különbség a digitális műsorszóró hálózatokon keresztüli és az internetes terjesztés között: az előző esetben broadcast jellegű a jeltovábbítás – azaz egy pontból gyakorlatilag tetszőlegesen sok pont felé küldik a tartalmat, míg a nyílt interneten ma még az unicast továbbítás a tipikus – tehát a forrástól mindegyik kliens egyenként, külön úton kapja meg a tartalmat).

Az utóbbi évtizedben egyre terjedő internetes tv olyan szolgáltatást jelent, amelynek során a televíziós tartalom a nyílt interneten keresztül utazik a felhasználó felé.  (A internetes tv-t az különbözteti meg az IPTV-től, hogy az utóbbi zárt hálózaton működő szolgáltatás – mégha az IPTV-nél és az internet-tv-nél alkalmazott protokollok között jelentős átfedés is van. Az internetes tv-t általában a web-tv-től is megkülönböztetik, noha ez a megkülönböztetés inkább a tartalmak jellegére és nem a technikai megvalósításra alapul: az internetes tv jellegzetesen professzionálisan előállított tartalmakat szállít, míg a web tv-n általában rövid videók láthatók, amelyeket jórészt amatőrök készítenek). Az internetes tv lehet lineáris szolgáltatás (élő videotartalmak átvitelére) és nemlineáris, azaz VoD- jellegű. Az internet-tv-tartalmakat is streaming technikával terjesztik.

Az utóbbi években megjelent OTT („over-the-top”) modell azt jelenti hogy a tartalomszolgáltató a médiatartalmat egy tőle független hálózaton (a gyakorlatban a nyílt interneten keresztül) terjeszti. (A OTT-vel szemben az IPTV-szolgáltató maga menedzseli a tartalomszállítást, és felelősséget is vállal a szolgáltatás minőségéért, pl. a sávszélességért és a hozzáférhetőségért.) Az OTT-szolgáltató a szolgáltatás minőségét teljesen nem tudja kontrollálni – de a hozzáférés esélyét javítja, hogy az internet sávszélessége folyamatosan növekszik, megbízhatósága egyre javul, és bevethetők olyan új technikák, mint az adaptív streaming és a CDN (Content Delivery Network), amelyek révén az előfizetők elfogadható, a digitális műsorszóráshoz hasonló színvonalú szolgáltatásokhoz juthatnak. Az OTT (és az internetes tv esetén) a streaming funkció olyan interaktív funkciókkal egészülhet ki, mint pl. a lejátszás megállításának, visszatekerésének lehetősége vagy a tartalomhoz kapcsolódó kommunikáció a weben, a közösségi oldalakon, és mindez természetesen ugyanazon a képernyőfelületen bonyolítható le..

Összefoglalásul elmondható, hogy a media streaming, az internetes tv és az OTT hasonló természetű fogalmak, amelyek a digitális kommunikáció és az információtechnika új eredményeire támaszkodnak. A media streaming fogalma alapvetően a technológiai folyamatra  utal, az internetes tv ennek a folyamatnak a szolgáltatási alkalmazását jelenti. A OTT fogalma azt az üzleti modellt állítja előtérbe, amelyben a streaming alapú tartalomszolgáltatás működik.

Szólj hozzá!

Címkék: Üzlet Alapok Streaming OTT


A bejegyzés trackback címe:

https://streaminger.blog.hu/api/trackback/id/tr35053269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása