HTML

StreamInger

CDN, Encoding, DRM, Hybrid OTT és hasonló digitális média szépségek technológiai, üzleti szabályozói és fogyasztói szemszögből.

Friss topikok

Címkék

adaptív (1) Alapok (5) Android (1) cdn (1) Címkék (1) DASH (1) Flash (1) HbbTV (2) HDS (1) HLS (1) ibc (1) interaktív tv (1) internetesTV (4) médialejátszó (1) MSS (1) MTVA (1) multiscreen (4) Netflix (1) ott (1) OTT (9) player (1) RTL (1) streaming (1) Streaming (5) streaminger (6) tartalomtovábbítás (4) TV2 (1) Üzlet (4) Címkefelhő

2013.01.30. 18:58 Miller117

Az internetes tartalomtovábbítás kihívásai

A megfelelő minőségű internetes közvetítés nagy kihívást rejt magában, hiszen az internet „feltalálásánál” és kialakításánál nem gondolhattak még arra, hogy egyszer majd HD minőségű videókat szeretnének majd megtekinteni rajta keresztül. Az internet egy legjobb szándék szerinti, ún. best effort hálózat, ahol nincs garancia arra, hogy pl. a szolgáltatásminőség (QoS) szempontjából legkritikusabb adatok, név szerint a videós csomagok, megfelelő paraméterekkel érkeznek be. Az internet nem egy szigetszerű menedzselt hálózat, ahol különböző protokollokkal erőforrásokat lehessen foglalni és a felhasználói belépéseket irányítás alatt tartani. A legnagyobb kihívás az internetes tartalomtovábbításban, hogy a hálózat dinamikusan változik, amely változó körülményekben pl. változó sávszélesség nyilvánul meg. Ezen kívül, időről időre torlódásokkal és szűk keresztmetszetekkel is számolni kell.  Egy video stream megtekintése esetén nincs frusztrálóbb, mint a kulcspillanatokról lemaradni, mert a videó éppen megakad (bufferel).

  User frustration.png     Megszokott internetes videó megtekintési élmény

Természetesen nemcsak az internet nehezíti meg a multiscreen tartalomtovábbítást, hanem a végfelhasználói eszközök sokrétűsége is.

Megfelelő megoldásokkal azonban lehetséges az internetes tartalomtovábbítást is kézben tartani és jó minőségű, folyamatos szolgáltatást biztosítani. Ehhez 2 technológiát, az adaptív bitrate streaminget (ABR) és a tartalomtovábbító hálózatot (CDN), kell említeni. Az ABR a különböző minőségre kódolt videoszeletekkel és az ezek megfelelő alternatíváit lekérő médialejátszó modullal lehetővé teszi, hogy a különböző kliens oldali erőforrások (sávszélesség, CPU kapacitás, képernyő max. felbontás) függvényében a lehető legjobb minőségű videó álljon rendelkezésre.

Multiscreen use case.png

Multiscreen tartalom megtekintési forgatókönyv 

A CDN pedig ún. sávszélesség erősítő, amely lehetővé teszi, hogy olyan sávszélesség intenzív alkalmazásokat, mint a videostreaminget nagyszámú nézőhöz lehessen eljuttatni. A tartalomtovábbítás lehetőség szerint a lehető legközelebbi szerverről történik, hiszen TCP protokollnál a nyugtázás miatt gyakorlatilag a minőség fordított arányban van a távolsággal, az internet pedig egy nagy TCP/IP hálózat.

Ezen kívül még érdemes kitérni a médialejátszókra, amelyek egy sikeres online videószolgáltató gépezet utolsó része, amelyen a néző végül is megtekinti a tartalmat.

Szólj hozzá!

Címkék: player médialejátszó cdn Alapok Streaming OTT streaminger multiscreen tartalomtovábbítás


A bejegyzés trackback címe:

https://streaminger.blog.hu/api/trackback/id/tr275053612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása