HTML

StreamInger

CDN, Encoding, DRM, Hybrid OTT és hasonló digitális média szépségek technológiai, üzleti szabályozói és fogyasztói szemszögből.

Friss topikok

Címkék

adaptív (1) Alapok (5) Android (1) cdn (1) Címkék (1) DASH (1) Flash (1) HbbTV (2) HDS (1) HLS (1) ibc (1) interaktív tv (1) internetesTV (4) médialejátszó (1) MSS (1) MTVA (1) multiscreen (4) Netflix (1) ott (1) OTT (9) player (1) RTL (1) Streaming (5) streaming (1) streaminger (6) tartalomtovábbítás (4) TV2 (1) Üzlet (4) Címkefelhő

2013.02.01. 09:55 Doghitter

Netflix - a tévézés jövője?

Bár nem mai hír de talán nem mindenki olvasta, így érdemes röviden foglalkozni vele. A Netflix január 23-án közzétette a 2012. IV. negyedéves jelentését, amelyben van néhány elgondolkodtató szám.

40 országban jelen van már a Netflix. Összehasonlításképpen a Liberty Globalnak, a legnagyobb magyar kábelszolgáltató, a UPC tulajdonosának 13 országban van szolgáltatása. Ez a különbség jól mutatja az OTT-szolgáltatások terjeszkedési potenciálját. Mivel nem kell drágán kábelt fektetni, sőt még set-top box sem szükséges, sikeres internetes üzlethez méltóan hihetetlenül gyorsan tud terjeszkedni. Kizárólag széles sávú internetkapcsolat szükséges, amely az amerikai háztartások több mint 2/3-ában rendelkezésre áll, világszerte pedig dinamikusan bővülő, már most is több százmilliós a célcsoport. Ráadásul viszonylag könnyű a már működő terméket más országokban is elérhetővé tenni, így a közeljövőben várható az USA-n kívüli felhasználók gyors bővülése.

33 millió előfizető, ebből 27 millió az Egyesült Államokban. Az utóbbi számot kontextusba helyezi, hogy a legnagyobb amerikai kábelszolgáltatónak, a Comcast-nak kb. 22 millió előfizetője van. A Netflix még nem tökéletes helyettesítője a hagyományos szolgáltatóknak, hiszen az emberek nem csak filmeket és sorozatokat néznek, hanem pl. híreket, élő műsorokat is. Mivel azonban az elérés adott, a technológia képes rá, az üzleti modellt kicsit megváltoztatni és a meglévő tartalmakat lineáris adásokkal is kiegészíteni kézzelfogható közelségbe került.

A gyors terjeszkedés és a médiapiacot (is) sújtó válság ellenére a cég 2012-ben profitot tudott termelni. Az OTT (over-the-top, a vezeték tulajdonosától független, interneten keresztül történő tartalomterjesztés) mindenképpen ez egyik legnagyobb kihívás a műsorterjesztés jelenlegi üzleti modellje számára, nemcsak a kábelszolgáltatóknak, hanem a televízióknak is. Ez lesz a következő poszt témája.

Szólj hozzá!

Címkék: Netflix OTT streaminger internetesTV


A bejegyzés trackback címe:

https://streaminger.blog.hu/api/trackback/id/tr275054807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása